Monday, 5 December 2011

WaHaI PuTeRikU ..~

Puteriku tercinta! Aku seorang yang telah berusia hampir lima puluh tahun. Hilang sudah masa remaja, impian dan khayalan. Aku telah mengunjungi banyak negeri, dan berjumpa dengan banyak orang.

Aku juga telah merasakan pahit getirnya dunia. Oleh kerana itu dengarkan nasihat-nasihat yang benar lagi jelas, berdasarkan pengalamanku, yang mana engkau mungkin belum pernah mendengarnya daripada orang lain.

Puteriku..
Dengarlah bicara dari hatiku..

Benar bahawa lelakilah yang memulai langkah pertama dalam lorong dosa, tetapi bila engkau tidak setuju, lelaki itu tidak akan berani, dan andai kata bukan lantaran lemah gemalaimu, lelaki tidak akan bertambah parah. Wanitalah yang membuka pntu, seolah kau katakan kepada si pencuri: silakan masuk, silakan...apabila ia telah mencuri, engkau berteriak: Pencuri! Tolong tolong...! Saya dicuri!

Demi Allah, dalam khayalan seorang pemuda tak melihat gadis kecuali gadis itu ditelanjangi pakaianya.

Demi Allah begitulah, jangan engkau mudah percaya apa yang dikatakan lelaki, kebanyakan mereka tidak akan melihat gadis kecuali akhlak dan budi bahasanya. Ia akan berbicara kepadamu sebagai seorang sahabat. Demi Allah ia telah berbohong!

Senyuman yang diberikan pemuda kepadamu, kehalusan budi bahasa dan perhatiannya, semua itu tidak lain hanyalah merupakan perangkap rayuan. Setelah itu apa yang terjadi?


Kalian berdua sesaat berada dalam kenikmatan, kemudian engkau ditinggalkan dan selepas itu selamanya akan merasakan penderitaan akibat kenikmatan itu. Si lelaki akan mencari mangsa lain untuk diterkam kehormatannya, dan engkaulah yang menanggung beban kehamilan. Jiwamu menangis, keningmu tercoreng, hidupmu berkubang dalam kehinaan dan keaiban, masyarakat tidak akan mengampunimu.


Puteriku..
Cita-cita wanita tertinggi adalah perkahwinan. Bagaimana tinggi pun status sosial kekayaan, karier, populariti, prestasinya, namun sesuatu yang paling agung dan sangat diinginkannya adalah menjadi iseri dan ibu yang baik kepada sebuah rumah tangga yang bahagia.

Tidak ada seorang pun lelaki yang mahu menikahi pelacur, sekalipun ia lelaki hidung belang. Apabila akan berumah tangga ia tetap ia akan memilh wanita yang baik, kerana ia tidak rela suri rumah tangganya dan ibu kepada putera puterinya adalah wanita yang tidak baik.

Sesungguhnya krisis perkahwinan terjadi disebabkan kelalaian kaum wanita! Krisis perkahwinan terjadi disebabkan kealpaan wanita-wanita, sehingga para pemuda tidak mahukannya sebagai isteri. Akibatnya ramai para gadis yang sudah berusia tidak mendapat suami.

Ayuh wanita-wanita yang baik, kalian perlu sedar! Mengapa kalian tidak berusaha membanteras malapetaka ini?

Kalianlah yang lebih patut dan lebih daripada kaum lelaki untuk melakukan usaha itu kerana kalian lebih mengerti bahasa wanita. Dan kalian lebih rapat dengan sesama mereka.

Dan justeru yang sering menjadi korban kerosakan ini adalah wanita, maka kalian para wanita mulia dan beragama, hendaklah kalian mengajak wanita lain agar bertaqwa kepada Allah. Peringatkanlah mereka akan akibat yang buruk daripada pergaulan bebas, penzinaan dan seribu satu penyakit yang berlarutan daripadanya.

Beritahu mereka kenyataan yang ada : Gadis-gadis remaja puteri yang cantik, akan ramai pemuda mendatangi kalian dan berebut di sekitaran kalian, namun apakah kecantikan itu akan kekal? Tiada makhluk di dunia ini yang kekal. Bagaimana kelanjutannya bila kalian sudah menjadi tua nanti, dengan pinggang bongkok dan wajah kerepot? Pada waktu itu siapakah yang akan memperhatikan? Siapa yang akan simpati?

Siapakah nanti yang memerhati, menghormati dan mencintai seorang nenek? Mungkin hanya anak-anak dan cucu-cucunya, waktu itulah nenek bagai seorang ratu di tengah-tengah rakyat. Namun bagaimana bisa kalian menjadi nenek yang mulia, nenek bagai ratu di kalangan anak-anak dan cucu-cucunya, kalau kalian tidak membinanya dari rumah tangga yang terhomat dan bahagia?

Dan berilah nasihat-nasihat yang baik, saya yakin kalian tidak perlu petunjuk orang lain serta tidak kehabisan cara untuk menasihati saudari-saudari yang patut dikasihani dan dibimbing. Beruasahalah untuk menjadi wanita-wanita yang baik, sebagai contoh teladan kepada anak-anak gadis yang sedang remaja, agar mereka dapat menempuh jalan yang benar..                                                 bersambung...

No comments: